Több lesz a hallgató a Miskolci Egyetemen, de jóval kevesebb a kollégiumi férőhely

Megosztás

Félő, hogy ez záros határidőn belül komoly problémákat is okozhat, a hallgatók száma ugyanis – többek között a több szakon jócskán leszállított ponthatárnak is köszönhetően – jelentősen megnövekedett, ugyanakkor a tavalyi kollégiumi férőhelyek számához képest jócskán kevesebb hellyel gazdálkodhatnak idén.

Mintegy hetvenhét százalékkal nőtt a felvett hallgatók száma a Miskolci Egyetemen. A 2023. évi általános felvételi eljárásban 3644 jelentkező nyert felvételt, ami 2022-höz viszonyítva hetvenhét százalékos emelkedést jelent. Csaknem 2778 fő magyar állami ösztöndíjas, 866 fő pedig önköltséges képzésen kezdheti meg tanulmányait – közölte az egyetem, ahová a pótfelvételi eljárásban még további hallgatókat is vártak. A részletekről a Minap.hu számolt be.

A tekintélyes létszámmal tovább bővülő egyetemen idén szűk keresztmetszet lesz a kollégiumi elhelyezés, mert szeptembertől két újabb kollégiumi épületben kezdik el a modernizációs felújítási munkálatokat. A férőhelyekre várják a pályázatokat, amelyeknél figyelembe veszik a hallgatók hátrányos helyzetét is, valamint támogatásokkal segítik őket, például pályázhatnak szociális alapú ösztöndíjra is.

Boda Péter az egyetem üzemeltetési igazgatója elmondta, a 2023/2024-es tanévben öt kollégiumi épületben tudják elhelyezni a hallgatókat, 1520 férőhelyen. Ez kevesebb, mint az előző években, mivel szeptemberben elkezdődik az ötös és a hatos kollégiumok felújítása. A munkálatok miatt a férőhelyek száma idén kevesebb lesz ugyan, de a már felújított E/1-es kollégium viszont megújult, modern környezetben fogadja az egyetemistákat. Így lesz ez a most sorra került épületekben is, ahol egy háromcsillagos szállodai elhelyezésnek megfelelő színvonal várja majd a beköltözőket, kétágyas szobákkal, saját zuhanyzóval, minikonyhával. 

Lehetőség van a különböző szociális alapú támogatások igénylésére is, mint például a rendszeres szociális támogatás, amelynek megítélésében előnyt élveznek többek között a fogyatékossággal élők vagy az egészségi állapotuk miatt rászorulók, a halmozottan hátrányos helyzetűek, a családfenntartók, a nagycsaládos vagy árvaellátásban részesülők. A rendszeres szociális támogatási ösztöndíjat egy fél évre állapítják meg, összege havi 10 és 45 ezer forint között változik. Illetve a rendkívüli szociális támogatásra, amelyre az a hallgató pályázhat, aki kiemelkedően hátrányos anyagi helyzete miatt arra fokozottan rászorul, vagy személyes életében, családi környezetében következik be rendkívüli, fokozott anyagi megterheléssel járó változás. A rendkívüli szociális támogatásra a pályázatokat minden hónapban be lehet nyújtani, az elbírálás havonta történik, összege 20 ezer és 90 ezer forint között mozog. (Képek: Minap.hu)

Megújult, letisztult, szép környezet várja a kollégistákat

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek